In de meest zuidelijke punt van de provincie Noord-Brabant (zuid-oost) ligt de gemeente Cranendonck (locatie in Google Maps ).
Het ligt aan twee kanten ingesloten tussen twee Limburgen.
Aan de oostelijke zijde tegen het Nederlands Limburg en aan de zuidelijke zijde tegen Belgisch Limburg.
Cranendonck
De gemeente Cranendonck bestaat uit de dorpen/kernen: Budel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Soerendonk, Gastel en Maarheeze.
In de gemeente Cranendonck wonen ongeveer 20.000 personen.
Budel wordt al in 714 genoemd omdat er bezittingen geschonken werden aan de abdij van Chèvremont bij Luik (bron: Wikipedia )
Grensdorpen
Van de genoemde dorpen grenst alleen Maarheeze niet aan de huidige landsgrens met België.
De dorpen Gastel en Soerendonk grenzen daarentegen weer niet aan de huidige provincie grens met Limburg (NL).
Cranendonck is dus letterlijk, in meerdere opzichten, een grensgeval.
Praktijkvoorbeeld van een grensgeval
Een deel van het grondgebied van Budel-Dorplein (Let op: geschreven met 1 p) behoorde in de jaren (19)'60+70 bij Budel-Schoot en was gedurende 1 dag per jaar met slagbomen afgesloten voor autoverkeer. Dit terwijl het telefonisch weer gedeeltelijk bij Weert (04950) hoorde. Budel-Dorplein had 04958 als kengetal. Dat dit dan weer niet samen liep met de afbakening van de dorpsgrenzen mag duidelijk zijn. Dat was te gemakkelijk.
Het was dus in de praktijk dat buren in dezelfde bebouwde kom van Budel-Dorplein woonden maar de één op het grondgebied van Budel-Schoot en de ander dus in Budel-Dorplein. Willen diezelfde buren elkaar telefonisch bereiken dan kon het voorkomen dat men er het kengetal van Weert voor moest draaien.
Een andere straat was wel bebouwde kom Budel-Dorplein maar de ene kant van de straat behoorde telefonisch bij Budel en de andere bij Weert (b.v. Peeldijk).
De korte verklaring hiervoor is dat een gedeelte privéterrein van de Zinkfabriek was en het andere gemeentegrond.